Nederland is een druk land: niet alleen zijn we een werklustig volkje, we verrichten al deze arbeid ook nog eens op lange dagen en op lawaaierige kantoren, staan daarna in files en willen ook thuis alles eruit halen wat erin zit. Intussen is het overal druk: in de supermarkt, in het zwembad op zomerse dagen. Om over parkeerplek nog maar te zwijgen. Er is een plek waar je rustiger en ook groener, mooier en zelfs goedkoper woont: Duitsland. Waarom niet?

Zekerheid? Welke zekerheid?

Om aan de drukte te ontsnappen, denken veel mensen direct aan een ver land, en aan het vinden van (nieuw) werk. Velen dromen, weinigen doen. De meesten van hen geven als reden dat ze hun ‘zekerheid’ oftewel hun baan niet willen verliezen. Maar is die baan zo zaligmakend? En hoe zeker ben je eigenlijk van je baan? Eén fusie of overname en je staat op straat. Dat is het eerste misverstand dat uit de weg geruimd moet worden; dat je baan je enige houvast is.

Goedkoper wonen in Duitsland

Bovendien kun je, wanneer je voor Duitsland kiest als uitvalsbasis en woonplek, je baan prima behouden. Of je gaat thuis werken. Duitsland is letterlijk en figuurlijk dichtbij, maar tegelijkertijd een oase van rust. En dan: de prijzen van vastgoed! De grondprijzen in Duitsland zijn vele malen goedkoper, ze hebben er immers veel meer van. Daarnaast betaal je minder belastingen en zijn ook de huizenprijzen aanzienlijk lager: voor het bedrag dat je in Nederland kwijt bent aan een rijtjeswoning in een vinex-wijk, koop je bij onze oosterburen al snel een vrijstaande woning met een lap grond. Lekker moestuinieren!

Kijken kost niks!

Als je er aan toe bent, ga je natuurlijk eens rondsnuffelen op internet. Bovenstaande titel maakt nieuwsgierig. Op de website Hollandimmocenter.com zie je woningen waarvan je aanvankelijk denkt: die prijs klopt niet. Die prijs klopt dus wél. En die prijzen zijn inclusief de begeleiding, expertise en onderhandeling door dit makelaarskantoor, dat zich specialiseert in de, steeds populairder wordende, Duitse woningmarkt. Een huis kopen in Duitsland is niet veel moeilijker of ingewikkelder dan in Nederland. Hooguit vormt het taalverschil een obstakeltje. Maar daar heb je juist deze makelaar voor. En geef toe; je gaat op avontuur of niet.

Dichtbij en toch ver weg

Gevoelsmatig zit je straks ver weg van Nederland: direct over de grens ziet de omgeving er al anders uit. Je ervaart de rust, de ruimte, het vele groen en een andere mentaliteit die in Duitsland hoog in het vaandel wordt gehouden. Hoffelijkheid is er zeer belangrijk. Overheidsinstellingen beperken zich niet tot een gemakzuchtig ‘kijkt u maar op de website’, nee: je krijgt in plaats van een chattende robot een mens van vlees en bloed te spreken, die ook nog alle tijd voor je neemt. De kans is overigens klein dat je vaak contact op moet nemen met dergelijke instellingen, omdat er simpelweg minder regeltjes zijn. Hebben Nederlanders het vaak over bureaucratie in andere landen, ze kunnen er zelf ook wat van. Nee, in Duitsland ben je wat vrijer in je doen en laten. De logica is: iemand die een tuinhuisje of serre wil bouwen, hoeft niet aan een kruisverhoor onderworpen te worden. Simpel, maar een waarheid als een koe.

Dus: Duitsland. En waarom niet?

De groeiende behoefte aan meer groen om ons heen is een logisch gevolg van de drukte op ons werk, en de drukte onder onze hersenpan. In een groene omgeving komt men tot rust en kan men meer hebben. En krijgt men bovendien minder behoefte om overal maar aan deel te nemen, overal maar zijn gezicht te laten zien en al het nieuws maar te volgen. In je woning in Duitsland, waarvan je automatisch minder stress hebt omdat de hypotheekdruk niet zo zwaar is, kom je tot rust. Kijk nog eens rond op zo’n website als Hollandimmocenter.com, en vraag je af wat nou écht belangrijk is in het leven. Hoog op die lijst staat de plek waar je woont, en hoe je ontspant. Waar je door het bos wandelt, geen files hebt, beleefd wordt geholpen en alles kunt relativeren – zelfs je carrière.