De juiste trampoline aanschaffen kost even tijd, en als je de goede hebt wil je er natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Het is belangrijk om je trampoline goed te onderhouden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zonder de juiste zorg zal je trampoline het voordat je weet begeven of ongelukken kunnen veroorzaken, maar als je goed voor je trampoline zorgt zal die zeker een lange tijd goede prestaties leveren. De meeste van ons weten niet hoe ze een trampoline moeten onderhouden. Wij laten jou in dit artikel zien wat de kneepjes zijn om je trampoline zo goed mogelijk te onderhouden. Lees hieronder de onderhoudstips!

Trampolines worden vaak gezien als ‘buitenspeelgoed’ en daarom moeten ze bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. De meeste trampolines zijn hier bestand tegen, maar af en toe moeten ze toch onderhouden worden. In de winter ligt er overal sneeuw en dat is schadelijk voor je trampoline. Om je trampoline winterklaar te maken zijn er een aantal acties vereist. Je kan in eerste instantie een aantal onderdelen uit elkaar halen en de trampoline opbergen als je er geen gebruik van wilt maken in de winter, dit voorkomt al een hele hoop problemen. Als je beslist om de trampoline op te bergen is het aan te raden om het net, springvlak, veren en het veiligheidsmat te verwijderen en de palen met de metalen frame in de tuin te laten. Wanneer je beslist om de trampoline te laten staan in de winter moet je er geen afdekzeil overheen doen, omdat het sneeuw en vocht kan opvangen wat slecht is voor het frame. Het beste is om de trampoline om de paar dagen schoon te maken met een bezem of borstel. Met deze bezem of borstel duw je het sneeuw naar beneden en maak je het oppervlak schoon. Het is belangrijk om een borstel te nemen met zachte haren, anders kan het de springmat beschadigen.

In de lente is het belangrijk om na te kijken of alle onderdelen in orde zijn. Kijk of de palen en het frame roestvrij zijn en kijk of de mat, het net en het kussen vrij zijn van scheuren of gaten. In de zomer is er sprake van veel UV-stralen en beschadiging van de trampoline, vooral het doek. Je trampolinemat mag dan wel UV bestendig zijn, maar op een hele warme dag kan hij uitdrogen, hard worden en beschimmelen. Om dit te voorkomen kan je water op het mat spuiten voordat het gebruikt wordt, dit helpt om de mat zacht genoeg te maken. Gebruik vooral geen olie, dit kan het oppervlak glad maken en ongelukken veroorzaken. Als alternatief zou je een schaduwzeil kunnen aanschaffen wat de kans op schade van de zon aanzienlijk verminderd.
Een zware storm kan jetrampoline ook beschadigen, daarom is het belangrijk om je trampoline te beschermen met verankering sets, zoals windstokken om de trampoline stabiel te maken. Ze zijn goedkoop in prijs én verminderen het risico dat je trampoline wegwaait. Voor het regen kan je de trampoline beschermen met een regenhoes, vooral in Nederland is dit aan te raden met onze regenachtige weer. De veren van een trampoline zijn van vitaal belang. Het is goed om de veren altijd even te controleren voor het gebruik om te kijken of ze strak genoeg zijn. Als het antwoord nee is zul je de veer moeten vervangen, anders kun je het niet veilig gebruiken.

Dus, trampoline verzorging is niet heel moeilijk, als er maar wat tijd wordt ingestoken. Denk eraan dat goed onderhoud je veel geld bespaard. Een goede kwaliteitszeil, verankeringsset en veiligheidsnet kunnen je jaren plezier geven. Volg alle instructies hierboven om zolang mogelijk te genieten van je trampoline!