Wat is spint

Bij spint praten we over piepkleine diertjes, mijten, op de plant en die daarvan leven door het sap te zuigen. Ze zijn vooral actief onder warme en droge omstandigheden, en vermenigvuldigen zich snel. Omdat ze zo klein zijn, kan je ze gemakkelijk over het hoofd zien. Maar de gesponnen draden (de ligustermijt spint echter niet) zijn niet te missen. Maar dan is de besmetting al in een tamelijk vergevorderd stadium.

Soorten spint

Er zijn diverse soorten spint, die vaak specifiek zijn voor een plantensoort, zoals ligustermijt op orchideeën en ligusterhagen, Palmmijt op palmen en Bonenspintmijten op palmen, en diverse groenten en fruitsoorten. Kasspint komt voor in tuinderskassen.

Spint op kamerplanten

Er zijn relaties tussen spint en plantensoort, de luchtvochtigheid en de staat van de planten. Gevoeligheid voor spint blijkt per plantensoort te verschillen. Wat een lage luchtvochtigheid betreft, is die niet goed voor veel planten maar de mijt gedijt daarin. Van dat verschil kan je dus bij de bestrijding van spint gebruikmaken.

Spint voorkomen

Zoals gezegd, hebben de mijten het graag droog en warm. Regelmatig de plantenspuit gebruiken, met name voor de onderkant van de bladeren, werkt dus preventief. Mijten zitten ook graag in arme potgrond. Vervang die van de plant daarom elke 2 a 3 jaar. Hou de plant in goede conditie door bemesting. Zwakke planten krijgen sneller last van spint. Erg droog staan, is voor sommige soorten niet alleen sowieso slecht, maar vergroot ook de kans op spint.

Spint bestrijden met huismiddelen

In alle gevallen heb je voor het spint bestrijden veel geduld nodig. Je zou de onderstaande huismiddelen kunnen proberen.

Wegknippen

Je doet er altijd goed aan om de zeer aangetaste delen van de plant weg te knippen. Vergeet niet dat je handen, kleding en snoeischaar spint kunnen verspreiden.

Brandnetelthee

De plant besproeien met brandnetelthee. Je kunt dat eenvoudig zelf maken met water en hele brandnetelbladeren.

Water en azijn

Een mengsel van water en azijn. Meng een klein beetje azijn met een ruime hoeveelheid water en besproei de planten ermee. Voor een nog effectiever middel kun je er wat groene zeep aan toevoegen. Besproei niet alleen de delen van de plant waar je spint hebt gezien, want ook de andere delen van de plant zijn mogelijk geïnfecteerd.

Spiritus en zeep

Meng een klein beetje handzeep en spiritus met water. Daarmee benevel je de plant. Ook hier weer de onderkant van de bladeren niet vergeten. ‘s Avonds komen de eitjes van de mijt uit en dus is dat een goed moment om dit te doen. Herhaal dit eens in de zes dagen, totdat je geen spint meer ziet.

Knoflook

Een klein teentje knoflook plaatsen direct naast de planten. Dit werkt met name preventief.

Biologische bestrijding

Spint is biologisch te bestrijden met onder meer roofmijten en larven van de gaasvlieg. Je kunt ze online bestellen.

Roofmijten

Neoseiulus (= Amblyseius) californicus is een kleine roofmijt, die zich voedt met een verscheidenheid aan prooien en nuttig is bij het voorkomen, bestrijden en beheersen van plagen van diverse soorten spint. De roofmijt overleeft een breed temperatuurbereik en verdraagt een lage luchtvochtigheid. Een volwassen roofmijt eet dagelijks zo’n 5 tot 25 prooien. De vrouwtjesroofmijt leeft een maand en legt in die tijd tientallen eitjes aan de onderkant van bladeren.

Larven van de gaasvlieg

Chrysopa Carnea, ook gaasvlieg genoemd, is een inheems insect dat van nature in België en Nederland voorkomt. De larven zijn uitermate vraatzuchtig en zeer efficiënte bestrijders van bladluis. Echter, deze larven lusten ook andere insecten zoals trips, witte vlieg, kleine rupsen, vlindereieren wolluis én spint. De volwassen gaasvlieg leeft niet van insecten, maar van nectar, honingdauw en pollen.

Chemische bestrijding

Je kunt specifieke chemische middelen gebruiken, zoals dienochloor, dicofol en azocyclotin. Je kunt die middelen beter niet meer dan drie keer per groeiseizoen gebruiken. Dit verkleint de kans dat de mijten weerstand tegen deze middelen opbouwen. Uiteraard moet je geen chemische middelen binnenshuis gebruiken.