Een rijstkoker is een kookapparaat dat zoals het woord al zegt bedoeld is voor het koken van rijst. Er zijn verschillende soorten rijstkokers. Het gemak van rijstkokers is groot en er zijn meerdere voordelen aan het gebruik van een rijstkoker. Verschillende rijstkokers werken ook op verschillende manieren. Zo zijn er bijvoorbeeld elektronische rijstkokers, maar ook rijstkokers die op gas werken.

Waar moet je op letten bij een rijstkoker?

Als je overgaat tot de aankoop van een rijstkoker moet je met een aantal zaken rekening houden. Allereerst is het handig om te kijken hoeveel rijst er daadwerkelijk in de rijstkoker past die je zelf op het oog hebt. Wat is de inhoud van de koker? En is deze inhoud groot genoeg voor de hoeveelheid rijst die je per keer wilt koken? Als je bang bent zelf niet in te kunnen schatten wanneer de rijst goed is kan het ook een aanrader te zijn te kiezen voor een rijstkoker met een automatische afslag. Een automatische afslag zorgt dat de rijst kookt tot dat deze goed is en vervolgens vanzelf stopt. Een andere factor waar je nog reken mee zou moeten houden is de hoeveelheid stoomschalen die de rijstkoker bevat. Op een stoomschaal kun je een aparte ingrediënt koken. Hoe meer stoomschalen, hoe meer ingrediënten je dus apart van elkaar op het zelfde moment kunt bereiden. Rijstkokers hebben overigens diverse programma’s. Let er bij de aankoop dus ook op of de rijstkoker die je koopt wel de programma’s hebt waar jij iets aan hebt. Daarnaast zijn sommige rijstkokers vaak meer geschikt voor de ene soort rijst dan voor de andere soort rijst. Kijk dus altijd even welke soort rijst je het vaakst maakt en welke rijstkoker hiervoor ideaal is. Rijstkokers hebben meestal ook een binnenpan. Dit is eenvoudiger schoon te maken dan een normale pan. De binnenpan moet uit de koker worden verwijderd, vervolgens worden gereinigd en weer terug geplaatst in de koker.

Verschillende soorten rijstkokers

Er zijn zoals gezegd verschillende soorten rijstkokers. Een van de bekendste en tevens meest gebruikte soorten is de stoomkoker. Een stoomkoker heeft een onderste verdieping waar zich kokend water bevindt. Boven het kokende water zit de rijst. Het damp van het kokende water stijgt omhoog en de rijst wordt hierdoor erg heet en kookt. Een groot voordeel van deze methode is dat het rijst in principe kookt zonder in het water gezet te worden, waardoor de smaak van het rijst zelf meer behouden wordt. Dan heb je ook nog rijstkokers die werken op gas. Deze zijn meestal van goede kwaliteit aluminium gemaakt en worden met name veel gebruikt in restaurants. De meeste rijstkokers die op gas werken stoppen overigens ook vanzelf met koken wanneer de rijst goed is. Verder heb je ook nog rijstkokers die op elektriciteit werken, de standaard elektrische rijstkokers.

Specificaties rijstkokers

Rijstkokers hebben vaak veel verschillen in specificaties. Buiten verschillende soorten rijstkokers, zoals de stoomkoker zijn er bijvoorbeeld ook elektrische rijstkokers met als extra punt dat deze ook met stoom kunnen koken. Dit kun je ook vinden bij de specificaties. Verder kunnen rijstkokers uit verschillende stoffen en materialen bestaan. Aluminium, siliconen en kunststof en metaal zijn de meest voorkomende materialen waarmee rijstkokers gemaakt worden. Rijstkokers zijn vaak zilverkleurig of zwart, maar ook hierin zijn er vaak wel keuzes beschikbaar. De inhoud van rijstkokers verschilt ook enorm, maar de kleinste rijstkokers hebben meestal een inhoud van 600 milliliter, waar de grotere rijstkokers soms tot wel 2 liter als inhoud hebben. Ook zitten er bij sommige rijstkokers accessoires. Voorbeelden van accessoires kunnen zijn extra materialen om bijvoorbeeld eieren te koken of andere extra spullen die handig kunnen zijn bij bepaalde specifieke gerechten of ingrediënten.