Category Archives: Algemeen

Onderhoud trampoline

Trampoline onderhouden

De juiste trampoline aanschaffen kost even tijd, en als je de goede hebt wil je er natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Het is belangrijk om je trampoline goed te onderhouden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zonder de juiste zorg zal je trampoline het voordat je weet begeven of ongelukken kunnen veroorzaken, maar als je goed voor je trampoline zorgt zal die zeker een lange tijd goede prestaties leveren. De meeste van ons weten niet hoe ze een trampoline moeten onderhouden. Wij laten jou in dit artikel zien wat de kneepjes zijn om je trampoline zo goed mogelijk te onderhouden. Lees hieronder de onderhoudstips!

Trampolines worden vaak gezien als ‘buitenspeelgoed’ en daarom moeten ze bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. De meeste trampolines zijn hier bestand tegen, maar af en toe moeten ze toch onderhouden worden. In de winter ligt er overal sneeuw en dat is schadelijk voor je trampoline. Om je trampoline winterklaar te maken zijn er een aantal acties vereist. Je kan in eerste instantie een aantal onderdelen uit elkaar halen en de trampoline opbergen als je er geen gebruik van wilt maken in de winter, dit voorkomt al een hele hoop problemen. Als je beslist om de trampoline op te bergen is het aan te raden om het net, springvlak, veren en het veiligheidsmat te verwijderen en de palen met de metalen frame in de tuin te laten. Wanneer je beslist om de trampoline te laten staan in de winter moet je er geen afdekzeil overheen doen, omdat het sneeuw en vocht kan opvangen wat slecht is voor het frame. Het beste is om de trampoline om de paar dagen schoon te maken met een bezem of borstel. Met deze bezem of borstel duw je het sneeuw naar beneden en maak je het oppervlak schoon. Het is belangrijk om een borstel te nemen met zachte haren, anders kan het de springmat beschadigen.

In de lente is het belangrijk om na te kijken of alle onderdelen in orde zijn. Kijk of de palen en het frame roestvrij zijn en kijk of de mat, het net en het kussen vrij zijn van scheuren of gaten. In de zomer is er sprake van veel UV-stralen en beschadiging van de trampoline, vooral het doek. Je trampolinemat mag dan wel UV bestendig zijn, maar op een hele warme dag kan hij uitdrogen, hard worden en beschimmelen. Om dit te voorkomen kan je water op het mat spuiten voordat het gebruikt wordt, dit helpt om de mat zacht genoeg te maken. Gebruik vooral geen olie, dit kan het oppervlak glad maken en ongelukken veroorzaken. Als alternatief zou je een schaduwzeil kunnen aanschaffen wat de kans op schade van de zon aanzienlijk verminderd.
Een zware storm kan jetrampoline ook beschadigen, daarom is het belangrijk om je trampoline te beschermen met verankering sets, zoals windstokken om de trampoline stabiel te maken. Ze zijn goedkoop in prijs én verminderen het risico dat je trampoline wegwaait. Voor het regen kan je de trampoline beschermen met een regenhoes, vooral in Nederland is dit aan te raden met onze regenachtige weer. De veren van een trampoline zijn van vitaal belang. Het is goed om de veren altijd even te controleren voor het gebruik om te kijken of ze strak genoeg zijn. Als het antwoord nee is zul je de veer moeten vervangen, anders kun je het niet veilig gebruiken.

Dus, trampoline verzorging is niet heel moeilijk, als er maar wat tijd wordt ingestoken. Denk eraan dat goed onderhoud je veel geld bespaard. Een goede kwaliteitszeil, verankeringsset en veiligheidsnet kunnen je jaren plezier geven. Volg alle instructies hierboven om zolang mogelijk te genieten van je trampoline!

rijbewijs halen

Alles wat je moet weten over het behalen van je rijbewijs

Zo’n 80 procent van de Nederlanders, van 17 jaar of ouder, is in het bezit van een autorijbewijs. Het gevoel van vrijheid dat een rijbewijs je biedt is ongekend. Je kunt de auto pakken (of de auto van je ouders) en rijden waarheen je maar wilt! Ben jij al klaar om je rijbewijs te halen?

Hoe oud moet je zijn om te beginnen met rijlessen?

Vanaf het moment dat je 16,5 jaar oud bent, mag je beginnen met rijlessen. Praktijkexamen mag je doen vanaf 17 jaar. Mocht je voor je 18e slagen, dan mag je alleen de weg op met een coach naast je, bijvoorbeeld je vader of moeder. Je coaches (maximaal vijf) moeten zich aanmelden bij het RDW. Als het RDW ze ingeschreven heeft, kun jij daar een begeleiderspas aanvragen.

Een rijschool uitzoeken

Het behalen van je rijbewijs begint met rijlessen. Het is belangrijk dat je een autorijschool kiest die bij je past, want je zult heel wat uurtjes met je instructeur in de auto doorbrengen. Informeer eens bij vrienden wat zij van hun rijschool vinden. Kijk ook of je op internet recensies kunt vinden van andere cursisten en of de rijschool een slagingspercentage vermeldt. En veel rijscholen bieden (gratis) proeflessen aan.

Vind je het erg spannend om in een auto te stappen? Of heb je last van faalangst? Tegenwoordig zijn er veel rijscholen die hierin gespecialiseerd zijn. Ze bieden bijvoorbeeld langere lessen aan, zodat je meer de tijd hebt om je op je gemak te gaan voelen in de auto.

Wanneer je de perfecte rijschool hebt gevonden, kun je gaan lessen. De meeste rijscholen bieden pakketten aan van bijvoorbeeld dertig rijlessen van een uur. Je kunt ook kiezen voor losse lessen, maar deze zijn relatief duurder. Bovendien hebben mensen gemiddeld 39 uur rijles nodig om een rijbewijs te behalen. Een pakket is dus veelal goedkoper.

Aan het begin van je rijopleiding dien je een gezondheidsverklaring in te vullen op de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Pas wanneer je een bevestiging hebt ontvangen van het CBR dat je geschikt bent om te rijden, kan het praktijkexamen aangevraagd worden.

Theorie-examen

Voordat je praktijkexamen mag doen, moet je eerst slagen voor het theorie-examen. Je vraagt het theorie-examen aan op de website van het CBR.

Je kunt je op verschillende manieren voorbereiden op het theorie-examen. Sommige rijscholen bieden theorielessen aan. Ook kun je een boek aanschaffen om te oefenen. Verder zijn er diverse websites en apps die, al dan niet tegen betaling, je klaarstomen voor je theorie-examen.

Het examen bestaat uit drie onderdelen: gevaarherkenning, kennis en inzicht. Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen. Je krijgt foto’s te zien van situaties die je op de weg tegen kunt komen en je moet binnen acht seconden kiezen wat jij zou doen: remmen, gas loslaten of niets doen. Van de 25 vragen moet je er minimaal 13 correct beantwoorden. In het onderdeel kennis laat je zien dat je regels en feiten kunt herkennen en benoemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kennis over verkeersborden. Van de twaalf vragen moet je er minimaal tien goed beantwoorden. In het laatste onderdeel, inzicht, laat je zien dat je regels toe kunt passen in het verkeer en de goede beslissingen neemt. Dit onderdeel heeft 28 vragen, waarvan je er 25 of meer correct moet beantwoorden. Het theorie-examen duurt maximaal een half uur. Als je geslaagd bent, blijft het theorie-examen 1,5 jaar geldig.

Tussentijdse toets

Je kunt er voor kiezen om een tussentijdse toets te doen. Dit is een soort proefexamen en is perfect als je alvast wilt wennen aan de examensituatie. Ook kun je een vrijstelling krijgen voor bijzondere verrichtingen tijdens het echte examen. Mocht de toets niet zo goed gaan, dan weet je waar je nog aan moet werken tijdens je lessen. Een tussentijdse toets vraag je via je rijschool aan.

Het is zover: examendag!

Wanneer je instructeur denkt dat je er klaar voor bent, kan je rijschool het praktijkexamen voor je aanvragen. In totaal duurt het examen 55 minuten. Je maakt eerst kennis met de examinator en vervolgens doe je een ogentest op het parkeerterrein. Ook kan de examinator je enkele vragen stellen over de auto. Dan begint de examenrit. Je rijdt een deel zelfstandig en een deel met instructies van de examinator. Het goede (of het slechte) nieuws krijg je meteen na afloop. Als je geslaagd bent kun je dag na het examen bij de gemeente waar je woont je rijbewijs aanvragen.