Category Archives: Algemeen
Btw-teruggave voor zonnepanelen: hoe werkt dat?
Zonnepanelen zijn momenteel heel populair onder de huizenbezitters in Nederland. En zeker in deze tijd waarin ook de energiekosten stijgen, is het voor veel mensen interessant om te investeren in zonnepanelen. De prijzen voor zonnepanelen kunnen enorm variëren. Dit is bijvoorbeeld ook afhankelijk van uw type dak en hoeveel arbeidsuren er nodig zijn voor plaatsing van de zonnepanelen. Maar met de btw-teruggave is het voor veel mensen nu erg interessant om toch de stap te zetten. Belangrijk is het om vooraf te controleren of u voldoet aan de voorwaarden, wat voor soort zonnepanelen u heeft en hoe u de BTW kan terugvragen.
Aan welke voorwaarden dient u te voldoen?
Er zijn drie voorwaarden waar u allemaal aan moet voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor een btw-teruggave. De Belastingdienst is hier heel duidelijk in en de voorwaarden zijn ook erg simpel.
– Uw naam dient op de factuur van de zonnepanelen te staan;
– Uw naam dient op de factuur van het energiebedrijf te staan,
– U dient de BTW binnen 6 maanden na het jaar waarin u investeert in zonnepanelen terug te vragen.
Als u voldoet aan alle drie de voorwaarden mag u aangifte doen voor een teruggave.
Geïntegreerde zonnepanelen en niet-geïntegreerde zonnepanelen
Bij het doen van de aangifte maakt de Belastingdienst onderscheid tussen twee soorten zonnepanelen, namelijk: geïntegreerde en niet-geïntegreerde zonnepanelen. Het is belangrijk om aan te geven welke zonnepanelen bij u van toepassing zijn, omdat het percentage van teruggave hiertussen verschilt.
Geïntegreerde zonnepanelen zitten in het dak en dienen tevens als dakbedekking. DE niet-geïntegreerde zonnepalen worden op het dak gemonteerd, maar dienen niet als dakbedekking. Deze laatste situatie is bij de meeste mensen van toepassing en levert ook de meeste teruggave op.
Hoe werkt het terugvragen?
Het vragen van de teruggave begint met een formulier, genaamd “Opgaaf zonnepaneelhouders”. Door dit formulier meldt u zichzelf aan bij de Belastingdienst als ondernemer. Dat klinkt misschien raar, maar is eigenlijk heel logisch. U gaat namelijk de overtollige energie terug leveren aan de energiemaatschappij. En als ondernemer kunt u ook de BTW terugvragen. In het formulier dient u ook aan te geven of u deel wilt nemen aan de kleine ondernemers regeling (KOR). Als u deelneemt aan de KOR doet u 1 keer aangifte van de BTW en is het daarbij klaar. Neemt u geen deel aan de KOR, dan dient u elk kwartaal een btw-aangifte in te dienen.
Na het opsturen van het formulier, wacht u op de brief “vaststelling belastingplichtig”. Vervolgens dient u uw bankrekeningnummer en uw omzetbelastingnummer bij de Belastingdienst aan te geven.
Nadat het eerste formulier volledig is verwerkt ontvangt u van de Belastingdienst een aantal brieven. Deze heeft u nodig om uw btw-aangifte in te dienen. In deze aangifte vult u vervolgens de kosten in en wat de zonnepanelen opleveren. De facturen hoeft u niet mee te sturen. Wel dient u deze te bewaren voor een eventuele controle van de Belastingdienst. U kiest vervolgens de soort zonnepanelen en als laatste kiest u of u aangifte doet met of zonder forfait.
Kiest u ervoor om met forfait aangifte te doen, dan wordt de te betalen omzetbelasting alvast verrekend met de terug te ontvangen BTW. Kiest u ervoor dit zonder forfait te doen, dan dient u de kosten later nog te voldoen.
Het meest gemakkelijke is om voor de KOR te kiezen. Dit scheelt u werk in de toekomst. Kiest u hier niet voor dan dient u er goed rekening mee te houden dat u elk kwartaal de Btw-aangifte moet invullen en opsturen. Zorg daarnaast altijd voor een volledige administratie, omdat de Belastingdienst een controle kan uitvoeren op uw aangiftes.
Trampoline onderhouden
De juiste trampoline aanschaffen kost even tijd, en als je de goede hebt wil je er natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Het is belangrijk om je trampoline goed te onderhouden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zonder de juiste zorg zal je trampoline het voordat je weet begeven of ongelukken kunnen veroorzaken, maar als je goed voor je trampoline zorgt zal die zeker een lange tijd goede prestaties leveren. De meeste van ons weten niet hoe ze een trampoline moeten onderhouden. Wij laten jou in dit artikel zien wat de kneepjes zijn om je trampoline zo goed mogelijk te onderhouden. Lees hieronder de onderhoudstips!
Trampolines worden vaak gezien als ‘buitenspeelgoed’ en daarom moeten ze bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. De meeste trampolines zijn hier bestand tegen, maar af en toe moeten ze toch onderhouden worden. In de winter ligt er overal sneeuw en dat is schadelijk voor je trampoline. Om je trampoline winterklaar te maken zijn er een aantal acties vereist. Je kan in eerste instantie een aantal onderdelen uit elkaar halen en de trampoline opbergen als je er geen gebruik van wilt maken in de winter, dit voorkomt al een hele hoop problemen. Als je beslist om de trampoline op te bergen is het aan te raden om het net, springvlak, veren en het veiligheidsmat te verwijderen en de palen met de metalen frame in de tuin te laten. Wanneer je beslist om de trampoline te laten staan in de winter moet je er geen afdekzeil overheen doen, omdat het sneeuw en vocht kan opvangen wat slecht is voor het frame. Het beste is om de trampoline om de paar dagen schoon te maken met een bezem of borstel. Met deze bezem of borstel duw je het sneeuw naar beneden en maak je het oppervlak schoon. Het is belangrijk om een borstel te nemen met zachte haren, anders kan het de springmat beschadigen.
In de lente is het belangrijk om na te kijken of alle onderdelen in orde zijn. Kijk of de palen en het frame roestvrij zijn en kijk of de mat, het net en het kussen vrij zijn van scheuren of gaten. In de zomer is er sprake van veel UV-stralen en beschadiging van de trampoline, vooral het doek. Je trampolinemat mag dan wel UV bestendig zijn, maar op een hele warme dag kan hij uitdrogen, hard worden en beschimmelen. Om dit te voorkomen kan je water op het mat spuiten voordat het gebruikt wordt, dit helpt om de mat zacht genoeg te maken. Gebruik vooral geen olie, dit kan het oppervlak glad maken en ongelukken veroorzaken. Als alternatief zou je een schaduwzeil kunnen aanschaffen wat de kans op schade van de zon aanzienlijk verminderd.
Een zware storm kan jetrampoline ook beschadigen, daarom is het belangrijk om je trampoline te beschermen met verankering sets, zoals windstokken om de trampoline stabiel te maken. Ze zijn goedkoop in prijs én verminderen het risico dat je trampoline wegwaait. Voor het regen kan je de trampoline beschermen met een regenhoes, vooral in Nederland is dit aan te raden met onze regenachtige weer. De veren van een trampoline zijn van vitaal belang. Het is goed om de veren altijd even te controleren voor het gebruik om te kijken of ze strak genoeg zijn. Als het antwoord nee is zul je de veer moeten vervangen, anders kun je het niet veilig gebruiken.
Dus, trampoline verzorging is niet heel moeilijk, als er maar wat tijd wordt ingestoken. Denk eraan dat goed onderhoud je veel geld bespaard. Een goede kwaliteitszeil, verankeringsset en veiligheidsnet kunnen je jaren plezier geven. Volg alle instructies hierboven om zolang mogelijk te genieten van je trampoline!
Alles wat je moet weten over het behalen van je rijbewijs
Zo’n 80 procent van de Nederlanders, van 17 jaar of ouder, is in het bezit van een autorijbewijs. Het gevoel van vrijheid dat een rijbewijs je biedt is ongekend. Je kunt de auto pakken (of de auto van je ouders) en rijden waarheen je maar wilt! Ben jij al klaar om je rijbewijs te halen?
Hoe oud moet je zijn om te beginnen met rijlessen?
Vanaf het moment dat je 16,5 jaar oud bent, mag je beginnen met rijlessen. Praktijkexamen mag je doen vanaf 17 jaar. Mocht je voor je 18e slagen, dan mag je alleen de weg op met een coach naast je, bijvoorbeeld je vader of moeder. Je coaches (maximaal vijf) moeten zich aanmelden bij het RDW. Als het RDW ze ingeschreven heeft, kun jij daar een begeleiderspas aanvragen.
Een rijschool uitzoeken
Het behalen van je rijbewijs begint met rijlessen. Het is belangrijk dat je een autorijschool kiest die bij je past, want je zult heel wat uurtjes met je instructeur in de auto doorbrengen. Informeer eens bij vrienden wat zij van hun rijschool vinden. Kijk ook of je op internet recensies kunt vinden van andere cursisten en of de rijschool een slagingspercentage vermeldt. En veel rijscholen bieden (gratis) proeflessen aan.
Vind je het erg spannend om in een auto te stappen? Of heb je last van faalangst? Tegenwoordig zijn er veel rijscholen die hierin gespecialiseerd zijn. Ze bieden bijvoorbeeld langere lessen aan, zodat je meer de tijd hebt om je op je gemak te gaan voelen in de auto.
Wanneer je de perfecte rijschool hebt gevonden, kun je gaan lessen. De meeste rijscholen bieden pakketten aan van bijvoorbeeld dertig rijlessen van een uur. Je kunt ook kiezen voor losse lessen, maar deze zijn relatief duurder. Bovendien hebben mensen gemiddeld 39 uur rijles nodig om een rijbewijs te behalen. Een pakket is dus veelal goedkoper.
Aan het begin van je rijopleiding dien je een gezondheidsverklaring in te vullen op de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Pas wanneer je een bevestiging hebt ontvangen van het CBR dat je geschikt bent om te rijden, kan het praktijkexamen aangevraagd worden.
Theorie-examen
Voordat je praktijkexamen mag doen, moet je eerst slagen voor het theorie-examen. Je vraagt het theorie-examen aan op de website van het CBR.
Je kunt je op verschillende manieren voorbereiden op het theorie-examen. Sommige rijscholen bieden theorielessen aan. Ook kun je een boek aanschaffen om te oefenen. Verder zijn er diverse websites en apps die, al dan niet tegen betaling, je klaarstomen voor je theorie-examen.
Het examen bestaat uit drie onderdelen: gevaarherkenning, kennis en inzicht. Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen. Je krijgt foto’s te zien van situaties die je op de weg tegen kunt komen en je moet binnen acht seconden kiezen wat jij zou doen: remmen, gas loslaten of niets doen. Van de 25 vragen moet je er minimaal 13 correct beantwoorden. In het onderdeel kennis laat je zien dat je regels en feiten kunt herkennen en benoemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kennis over verkeersborden. Van de twaalf vragen moet je er minimaal tien goed beantwoorden. In het laatste onderdeel, inzicht, laat je zien dat je regels toe kunt passen in het verkeer en de goede beslissingen neemt. Dit onderdeel heeft 28 vragen, waarvan je er 25 of meer correct moet beantwoorden. Het theorie-examen duurt maximaal een half uur. Als je geslaagd bent, blijft het theorie-examen 1,5 jaar geldig.
Tussentijdse toets
Je kunt er voor kiezen om een tussentijdse toets te doen. Dit is een soort proefexamen en is perfect als je alvast wilt wennen aan de examensituatie. Ook kun je een vrijstelling krijgen voor bijzondere verrichtingen tijdens het echte examen. Mocht de toets niet zo goed gaan, dan weet je waar je nog aan moet werken tijdens je lessen. Een tussentijdse toets vraag je via je rijschool aan.
Het is zover: examendag!
Wanneer je instructeur denkt dat je er klaar voor bent, kan je rijschool het praktijkexamen voor je aanvragen. In totaal duurt het examen 55 minuten. Je maakt eerst kennis met de examinator en vervolgens doe je een ogentest op het parkeerterrein. Ook kan de examinator je enkele vragen stellen over de auto. Dan begint de examenrit. Je rijdt een deel zelfstandig en een deel met instructies van de examinator. Het goede (of het slechte) nieuws krijg je meteen na afloop. Als je geslaagd bent kun je dag na het examen bij de gemeente waar je woont je rijbewijs aanvragen.