Het kopen van onroerend goed zoals een woonhuis in Duitsland is, zoals dat bijna overal is, redelijk complex. Als je echt enige kennis bezit, kun je dit proces redelijk snel doorlopen. Voor diegene die er geen kaas van gegeten heeft… tja, kan het best lastig zijn. Gelukkig hoef je niet nog eens het wiel uit te vinden omdat er genoeg websites zijn waar de instructies helder zijn omschreven. Ook zijn deze websites speciaal ingericht om je een doelbewuste keus op maat te laten maken. Zo heb je een beetje een beeld van en aanbod en wat je je kunt veroorloven.

Echter, dit is allemaal maar een predictie. Je zult toch echt even na moeten gaan hoeveel geld je nodig heb en hoeveel je zou moeten lenen, wat de aflossing wordt en met wie je veilig in zee gaat. Het internet heeft ook een aanbod van honderden Duitse banken, war je dus ook zelf research over kunt doen. Uiteraard zal je een Duitse bankrekening moeten hebben of eentje moeten openen. Verder zal je ook een Duits adres moeten hebben.

Duitse vastgoedmarkt kan zeer concurrerend zijn. Denk daarbij aan de steden Berlijn en München. Het verkrijgen van een voorafgaande goedkeuring zou je daarmee helpen om je te onderscheiden van andere potentiële kopers. Het verplegen van deze goedkeuring duurt opzicht niet lang. Hier kan je afhankelijk van de instelling reeds met zestig minuten toegang voor krijgen.

Wanneer je een huis of een appartement geïdentificeerd hebt en je eenmaal weet hoeveel je daarvoor kunt betalen, zal nu echt het geloop beginnen. Je gaat naar de verkopen van de woning en voert vervolgens onderhandelingen over de prijs, waarna jij een reservering plaatst. Vaak Staat tussen jou en de verkoper van de woning en makelaar. Deze regelt dan ook de onderhandeling en alle voorwerk, tot aan de koop.

En als je besluit om alles zelf in orde te maken, zorg er dan wel voor dat je hypotheekadvies inwint over de verschillende financieringsaanbiedingen. Je kunt bijvoorbeeld online Research doen over de aanbiedingen van de vele Duitse banken met daaropvolgend een betaalbaarheidscontrole op basis van jouw financiële situatie. Zorg er ook voor dat jij je laat scholen op het gebied van hypotheekrentes, sluitingskosten, maandelijkse termijnen en financiering programma’s van overheidswege zoals de KNVB banken.

Financieringsaanbieding

Sommige kredietverstrekkers hebben vaak financieringsaanbiedingen. Dit, vooral als de concurrentie onderling een bepaalde wending aanneemt. Je kunt ook opzoek gaan naar deze aanbiedingen of kortingen die je aankoop een stukje versimpelen. Ook hier zal je de gebruikelijke procedure zoals identiteitsbewijs -, salarisstrook en kopie eigendomsstukken moeten afleveren. Eenmaal aangevraagd, zal je ook de aanvraag moeten ondertekenen waarna de kredietverlener het krediet volgens de aanbieding kan verstrekken.

Goedgekeurde financiering

de goedgekeurde financiering is een bindend document dat bevestigt dat de geldschieter in dit geval de bank zal ondersteunen bij de betaling en afdeling van de koop van je woning. In de meeste gevallen duurt het maximaal 2 weken voordat de kredietverstrekker of bank de definitieve kredietbeoordeling binnen heeft en het financieringscontract afgeeft. Na de goedkeuring wordt je meestal per direct hiervan op de hoogte gesteld.

Afspraak met de notaris

En dan volgt de afspraak met de notaris. Zodra de financiering is verzekerd en je samen met de verkoper de aankoopgegevens hebt afgerond, moeten jij, de koper als de verkoper naar de notaris stappen. Hier wordt het koopcontract opgemaakt en ondertekend. Hierna is het Duitse proces voor de aankoop van onroerend goed afgesloten.
Het allerbelangrijkste is hier dat je de hypotheekgoedkeuring hebt ontvangen voordat u het contract ondertekent hebt. Je moet het document grondig hebben doorgenomen. Meestal heeft het notariskantoor een jurist bij zich werken.

Vervolgens kan het voorkomen dat de bank jou een lijst van aanvullende informatie verstrekt die voor de bank nodig zijn. Dit allemaal, alvorens de woning te financieren. Dit zijn de kopie van het koopcontract dat je bent aangegaan, de Sepa- domiciliëring mandaat waarmee de bank de maandelijkse terugbetaling van uw rekening kan opnemen. Na alle vereiste documenten in ontvangst te hebben genomen, zal de lening uit worden gekeerd op de rekening van de verkopen. Indien het nog in aanbouw is, worden betalingen op basis van de voortgang van de bouw verricht.

En dan heb je de verborgen kosten die het bezitten van een woning of appartement aardig kunnen doen oplopen in Duitsland. Denk daarbij aan de kosten voor isolatie. Het is dus heel belangrijk dat de lening voldoende is, om ook al deze verrassingen te dekken.