Cybersecurity is een reeks maatregelen die men neemt om zichzelf of hun bedrijf te beschermen tegen ongeoorloofde toegang tot bepaalde informatiesystemen. Goede cybersecurity voor bedrijven wordt van steeds groter belang, omdat geautomatiseerde technologie de pan uit groeit. Automatisering is een onvermijdbare weg die steeds meer bedrijven zullen moeten inslaan (en een hoop bedrijven zijn deze weg al ingeslagen). Dit betekent dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van bepaalde systemen die zaken automatiseren. Wanneer één van deze systemen wordt binnengedrongen door een onaangename gast, kan deze persoon toegang krijgen tot vertrouwelijke gegevens. Het ongeoorloofde gebruik kan veel schade veroorzaken. In sommige gevallen kan het de informatie van miljoenen gebruikers van het getroffen netwerk in gevaar brengen.

Het wordt steeds complexer

De dagen zijn voorbij dat eenvoudige firewalls en antivirussoftware voldoende beveiliging bood. Cyberbedreigingen kunnen van elk niveau van uw organisatie komen. U moet uw personeel voorlichten over eenvoudige social engineering-scams zoals phishing en geavanceerdere cybersecurity-aanvallen zoals ransomware-aanvallen (denk aan WannaCry) of malware die is ontworpen om intellectueel eigendom of persoonlijke gegevens te stelen.

GDPR/AVG en andere wetten maken duidelijk dat cybersecurity niet langer iets is dat, bedrijven van welke omvang dan ook, kunnen negeren. Beveiligingsincidenten treffen regelmatig bedrijven van elke omvang. Ze halen vaak de voorpagina en veroorzaken onomkeerbare reputatieschade voor de betrokken bedrijven. Als u op dit moment nog steeds het belang niet inziet van cybersecurity, is dat zorgwekkend te noemen. Feit is namelijk dat de wereld in toenemende mate afhankelijk wordt van technologie en grotendeels al is. Deze afhankelijkheid zal blijven voortbestaan naarmate men de volgende generatie slimme apparaten met internettoegang introduceert die we toegang verlenen tot onze netwerken.

Het belang van cybersecurity

Het belang van cybersecurity neemt in grote mate toe. In wezen is onze samenleving technologisch afhankelijker dan ooit tevoren en er zijn geen tekenen dat deze trend zal verdwijnen. Persoonlijke gegevens die kunnen leiden tot identiteitsfraude worden simpelweg openbaar gemaakt op onze sociale media-accounts. Gevoelige informatie zoals burgerservicenummers, creditcardgegevens en bankrekeninggegevens worden nu opgeslagen in cloudopslagservices zoals Dropbox of Google Drive.

Of u nu een particulier, een klein bedrijf of een grote multinational bent, u vertrouwt elke dag op computersystemen. Koppel dit aan de opkomst van cloudservices, eventueel aan de slechte beveiliging hiervan, smartphones en IoT (Internet of Things) en we hebben een groot aantal cybersecuritybedreigingen die een paar decennia geleden nog niet eens bestonden.

Meer aandacht

Overheden over de hele wereld besteden meer aandacht aan cybercriminaliteit. De GDPR (General Data Protection Regulation)/AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is een goed voorbeeld hiervan. Het heeft de reputatieschade van datalekken vergroot door alle organisaties die in de EU actief zijn te dwingen:

  • Datalekken te communiceren
  • Een functionaris voor gegevensbescherming aan te stellen
  • Toestemming van de gebruiker te vereisen om informatie te verwerken
  • Privacygegevens te anonimiseren.

De impact van cybercriminaliteit

Een gebrek aan focus op cybersecurity kan uw bedrijf op verschillende manieren schaden, waaronder:

  • Economisch: diefstal van intellectueel eigendom, bedrijfsinformatie, verstoring van de handel en de kosten van reparatie van beschadigde systemen.
  • Reputatie: verlies van consumentenvertrouwen, verlies van huidige en toekomstige klanten aan concurrenten en slechte berichtgeving in de media.
  • Regelgevingskosten: GPDR/AVG en andere wetten inzake datalekken kunnen ervoor zorgen dat uw organisatie boetes of sancties opgelegd kan krijgen als gevolg van cybercriminaliteit.

Alle bedrijven, ongeacht de grootte, moeten ervoor zorgen dat al het personeel de cybersecuritybedreigingen begrijpt en weet hoe deze kunnen worden beperkt. Het is daarom van belang dat men regelmatig getraind wordt en er een kader gecreëerd wordt om mee samen te werken zodat het risico op datalekken of digitale inbraken kan worden verminderd.

Gezien de aard van cybercriminaliteit en hoe moeilijk het kan zijn om de bron te achterhalen, is het complex om de directe en indirecte kosten van veel beveiligingsinbreuken in te schatten. Dit betekent niet dat de reputatieschade van zelfs maar een kleine datalek niet groot kan zijn. Consumenten verwachten in ieder geval steeds geavanceerdere cybersecuritymaatregelen naarmate de tijd verstrijkt.