Zo’n 80 procent van de Nederlanders, van 17 jaar of ouder, is in het bezit van een autorijbewijs. Het gevoel van vrijheid dat een rijbewijs je biedt is ongekend. Je kunt de auto pakken (of de auto van je ouders) en rijden waarheen je maar wilt! Ben jij al klaar om je rijbewijs te halen?
Hoe oud moet je zijn om te beginnen met rijlessen?
Vanaf het moment dat je 16,5 jaar oud bent, mag je beginnen met rijlessen. Praktijkexamen mag je doen vanaf 17 jaar. Mocht je voor je 18e slagen, dan mag je alleen de weg op met een coach naast je, bijvoorbeeld je vader of moeder. Je coaches (maximaal vijf) moeten zich aanmelden bij het RDW. Als het RDW ze ingeschreven heeft, kun jij daar een begeleiderspas aanvragen.
Een rijschool uitzoeken
Het behalen van je rijbewijs begint met rijlessen. Het is belangrijk dat je een autorijschool kiest die bij je past, want je zult heel wat uurtjes met je instructeur in de auto doorbrengen. Informeer eens bij vrienden wat zij van hun rijschool vinden. Kijk ook of je op internet recensies kunt vinden van andere cursisten en of de rijschool een slagingspercentage vermeldt. En veel rijscholen bieden (gratis) proeflessen aan.
Vind je het erg spannend om in een auto te stappen? Of heb je last van faalangst? Tegenwoordig zijn er veel rijscholen die hierin gespecialiseerd zijn. Ze bieden bijvoorbeeld langere lessen aan, zodat je meer de tijd hebt om je op je gemak te gaan voelen in de auto.
Wanneer je de perfecte rijschool hebt gevonden, kun je gaan lessen. De meeste rijscholen bieden pakketten aan van bijvoorbeeld dertig rijlessen van een uur. Je kunt ook kiezen voor losse lessen, maar deze zijn relatief duurder. Bovendien hebben mensen gemiddeld 39 uur rijles nodig om een rijbewijs te behalen. Een pakket is dus veelal goedkoper.
Aan het begin van je rijopleiding dien je een gezondheidsverklaring in te vullen op de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Pas wanneer je een bevestiging hebt ontvangen van het CBR dat je geschikt bent om te rijden, kan het praktijkexamen aangevraagd worden.
Theorie-examen
Voordat je praktijkexamen mag doen, moet je eerst slagen voor het theorie-examen. Je vraagt het theorie-examen aan op de website van het CBR.
Je kunt je op verschillende manieren voorbereiden op het theorie-examen. Sommige rijscholen bieden theorielessen aan. Ook kun je een boek aanschaffen om te oefenen. Verder zijn er diverse websites en apps die, al dan niet tegen betaling, je klaarstomen voor je theorie-examen.
Het examen bestaat uit drie onderdelen: gevaarherkenning, kennis en inzicht. Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen. Je krijgt foto’s te zien van situaties die je op de weg tegen kunt komen en je moet binnen acht seconden kiezen wat jij zou doen: remmen, gas loslaten of niets doen. Van de 25 vragen moet je er minimaal 13 correct beantwoorden. In het onderdeel kennis laat je zien dat je regels en feiten kunt herkennen en benoemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kennis over verkeersborden. Van de twaalf vragen moet je er minimaal tien goed beantwoorden. In het laatste onderdeel, inzicht, laat je zien dat je regels toe kunt passen in het verkeer en de goede beslissingen neemt. Dit onderdeel heeft 28 vragen, waarvan je er 25 of meer correct moet beantwoorden. Het theorie-examen duurt maximaal een half uur. Als je geslaagd bent, blijft het theorie-examen 1,5 jaar geldig.
Tussentijdse toets
Je kunt er voor kiezen om een tussentijdse toets te doen. Dit is een soort proefexamen en is perfect als je alvast wilt wennen aan de examensituatie. Ook kun je een vrijstelling krijgen voor bijzondere verrichtingen tijdens het echte examen. Mocht de toets niet zo goed gaan, dan weet je waar je nog aan moet werken tijdens je lessen. Een tussentijdse toets vraag je via je rijschool aan.
Het is zover: examendag!
Wanneer je instructeur denkt dat je er klaar voor bent, kan je rijschool het praktijkexamen voor je aanvragen. In totaal duurt het examen 55 minuten. Je maakt eerst kennis met de examinator en vervolgens doe je een ogentest op het parkeerterrein. Ook kan de examinator je enkele vragen stellen over de auto. Dan begint de examenrit. Je rijdt een deel zelfstandig en een deel met instructies van de examinator. Het goede (of het slechte) nieuws krijg je meteen na afloop. Als je geslaagd bent kun je dag na het examen bij de gemeente waar je woont je rijbewijs aanvragen.